There was an error in this gadget

Saturday, April 16, 2011






dependent.

aku ade satu bad habit. kata lah aku nak kena kemas rumah. mak aku suruh aku serta kakak aku buat. sebab die kakak.haruslah die lagi bertanggung jawab daripada aku kan. so. bila die dah ade tanggungjawab tu. aku jadi macam sangat malas. sebab aku tau. kalau aku tak fikir sangat pasal benda tu pun ade orang lain yang akan fikirkan bagi pihak. maaf lah semua orang yang aku depend on. dah jadi habit aku. ala. macam habit kau gigit kuku bagi comel. tak boleh nak stop sebab dah terbiase sgt.
tapi selalunye aku akan berazam untuk berubah selepas itu dan lantas setelah beberapa jam aku pun terlupa.




ni gamba aku darjah 3 aku rasa. tapi zaman kanak2 lah. 21 tolak 9 . 12 tahun yang lepas. siot. nak kira tu pun aku guna calculator. berbalik kepada kisah. cikgu yang baju hitam tu dulu ajar aku math. aku tak ingt sangat zaman dulu. tapi yang aku tahu. die adalah sebab kenapa aku hafal sifir. die suka gile tanya sifir. sapa tak dpt jawab tak leh duduk.

lepas tu die guru kelas kot tak silap aku. ade one time tu. tak silap aku lah. ni apa yang aku ingat. pagi tu dah sapu kelas dah. tau je lah bila orang dah masuk kelas. jadi kotor balik sikit2 lah kan. lepas tu die rasa kitrg tak kemas kot. die cm cubit sakit gile ok. lepas tu kne sapu balik. ni tak silappp lah. mane la aku ingt sgt. 12 tahunu yang lepas.

tapi. sebab tu la aku ingt die. oh.aku ingt jugak.cikgu aku darjah empat. kutuk aku dekat kawan2 aku. mampu kaaau. sentap lah kejap.

oh. kembali kepada cikgu darjah tiga ini. lepas tu. habis tu.masuk drjh 4.drjh 5.drjh 6. time darjah enam. kan selalu ade rombongan. pergi melaka. time tu.gile kau tau aku ni. sekolah agama dgn sekolah kebangsaan dedua pergi melaka tau. dedua aku pergi. sebab ape aku tak ingt. tapi salh satunye. ade satu rombongan tu budak yang aku suka tu pun pergi jugak. satu rombongan spnjg tu aku tido. satu lg mmg tak tido lahhh kan. jantung hati ade dekat2. hahahah :p

oh. cikgu aku tu pun ikot sekali. time tu tak silap aku anak dia ade dua. tapi tu lah rasanye last time aku jumpa die.

ade satu lagi. aku ni becok sgt. dari kecik sampai kebesar sangat lah banyak cakap. lepas tu. zman tu. ade budak lelaki duduk tengah2 . tu je. dah hbs cerita.

daaan. dua minggu lepas . die meniggal dunia. over breast cancer. al-fatihah untuk arwah.

kalau bukan sebab cikgu harus saya tak hafal sifir sampai sekarang.
kalau bukan sbb tu. sy tak dpt 5a.
saya tak boleh buat pmr elok2.
saya tak boleh dapat spm bagos
saya tak ade dekat tmpt saya sekarang.

maaf. tak banyak benda yang sy ingt. banyak sgt dosa. pemergian cikgu walaupun kita kenal 12 tahun yang lepas. tpi saya rasa berkesan jugak dalam diri. menyesal sebab tak pernah nak ade effort nak jumpa cikgu. terkilan sebab saya pernah denga dorg cerita cikgu sakit. tapi tak pernah rasa nak pergi tengok.

maaf cikgu. saya tak mampu nak buat apa2 sekarang. mula2 saya tak paham kenapa kawan-kawan saya macam sedih dengan pemergian cikgu. then bile saya terasa nak tulis pasal benda ni. baru saya paham.

you were someone who passed by with time. but someone who we kept in heart. thats you teacher. you surely be missed. we were together for a short moment. but that moment brought me here.

terkilan sebab tak sure aku pernah cakap terima kasih ke tak. T_T please people. at least baca alfatihah untuk arwah.

terlampau banyak nak cakap. tapi yang pasti. hopefully i wont make the same mistake again. appreciate people while there are around.

bila denga orang passed away sebab cancer. aku jadi takot. sejarah keluarga aku kurang bagos dengan cancer2 ni. arwah maklong meninggal time aku form 2 brain cancer. arwah wan aku rasa cancer jugak. cancer tonsil kot. arwah wan yah. yang lain tu meinggal aku tak sure sakit ape. kalau dah sampai ajal aku. harap aku bukan aku yang sekarang time tu .

Tuesday, April 12, 2011

Our interpretation of our world and our experiences,
Impacted by our values, beliefs, fears, and desires
Unique to everyone

perception?




dari jauh nampak ramah. bile dah dekat. they are not who you think they should be. they are being themselves but ain't satisfying enough because they are not high up to your expectation.

die macam kau tak kenal orang tu kau da judge die dulu. contoh orang yang kenal aku lepas habis sekolah mesti tak sangka aku sekolah agama dulu. sekolah menengah yang bertudung labuh apa semua. tu sbb org tgk luaran.check hati sikit. hahahahha :p tarbiah tak meresap ke dalam hati sgt. tgk la suatu hari nanti.

baik atau buruk terpulang lah. yang bagos nya kalau awal2 kau dah rase die tak baik untuk di buat kawan then kau take a step back dan tak berkawan dengan die. then end up kau tau die amek drugs ape semua. bagos lah untuk kau.

yang tak bagosnye bila kau nampak orang berpakaian sopan tudung sopan. nampak lembut. tapi bile dah kenal jadi macam wei.aku ingat die baik.hah tu tak baik.lagi tak baik kalau kau dah terpengaruh dengan die.

aku selalu gak judge orang.tak manusia normal la kalau tak judge orang kan. tp sekrang aku judge dalam hati. sbb kalau aku cerita kat orang pun. orang tu tak rse bnde tu betul. malas aku nak gado.

Thursday, April 07, 2011

kalau aku prefer berkawan dengan melayu instead of kaum lain aku bersikap perkauman ke?

aku mungkin bersikap tertutup tapi realiti kot aku rasa.

kau akan carik orang malaysia
then orang melayu

sebab aku rasa orang melayu ni banyak kelebihan.
walaupun mata aku sepet.
dulu zaman muda org ingat aku cina. wlupun hitam sikit

aku tahu melayu lemah sebab malas.
tapi kalau bukan melayu pandang ke depan untuk melayu.bukan racist tapi bertindak memajukan orang melayu.
ceh. menulis mmg macam orang yang konon berilmu.padahal otak banyak benda merapu.
walau pun aku separuh macam cina melayu mata sepet.kulit gelap sebab ikot abah. tapi semangat melayu aku macam kuat. bukan racist tapi aku bangga jadi melayu. kau ada?

aku rse nak lempang je org yang tulis r ganti ngn w. bersyukur sikit kau boleh sebut r. ingat senang ke. stress kot.